KASVOMASKIN KÄYTTÖOHJEITA

Videon lähde: THL

Aseta ja poista kasvomaski huolellisesti, jottei viruksella mahdollisesti tahraantunut maski aiheuta tartuntariskiä. Käsittele maskia aina puhtailla käsillä.

Muista maskia käyttäessäsi, että ehkäiset tartuntoja tehokkaimmin:

 • pitämällä yli 2 metrin turvaetäisyyden muihin ihmisiin, kun liikut julkisilla paikoilla
 • huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta
 • välttämällä kasvojen, nenän ja suun koskettelemista.

Maskia ei tule käyttää, jos se vaikeuttaa kohtuuttomasti hengitystä tai jos muut terveyteen liittyvät syyt estävät maskin käytön. Keskustele tarvittaessa hoitavan lääkärin kanssa, jos terveydentilasi vaikeuttaa kasvomaskin käyttöä.

Kasvomaski ei sovellu pikkulapsille, sillä maskin ohjeiden mukainen käyttö onnistuu vasta hieman vanhempana. Tämä suositus koskee ensisijassa 12 vuotta täyttäneitä. 

Mihin vähän käytetty maski pitäisi laittaa?

Moni laskee lounasruokalassa maskin pöydälle, vaikka se jättää seuraavalle pöydässä istujalle lounasseuralaiseksi mahdolliset taudinaiheuttajat.

Lounasruokalan pöytään istahtavalla on ongelma: mihin kasvoja suojaavan kertakäyttömaskin asettaa syömisen ajaksi? Syliin, pöydälle, selkänojalle roikkumaan? Roskikselle kävellessä takaisin pitäisi tulla ilman maskia.

Moni päätyy asettamaan maskin pöydälle viereensä.

– Ei missään tapauksessa. Eihän siihen laiteta työrukkasia tai saappaitakaan. Maskien pidossa pöydällä on suuri riski sille, että seuraavat syöjät altistuvat mahdollisille taudinaiheuttajille, sanoo VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin.

Vaikka pintojen osuutta ei ole pidetty viruksen leviämisessä merkittävänä, on mahdollista, että uusi koronavirus voi tarttua myös kosketuksen kautta pinnoilta, joille on äskettäin päätynyt sairastuneen hengitystie-eritteitä.

Harlinin mukaan tutkimuksissa on havaittu, että koronavirus voi säilyä elinkelpoisena jopa päiviä. Viruksen hengissä pysyminen kuitenkin riippuu monesta asiasta, kuten pinnan materiaalista, lämpötilasta ja ilmanvaihdosta.

Useinkaan pöytiä ei ehditä pyyhkiä tarpeeksi usein tiuhaan tahtiin vaihtuvien ruokailijoiden välillä.

Maski käden ympärille?

Maskin säilyttämiseen syömisen ajaksi on olemassa myös keino, jossa maski pujotetaan korvalenkeistä käteen. Syömisen jälkeen se otetaan irti ja laitetaan takaisin kasvoille.

Harlin ei suosittelisi tätäkään vaihtoehtoa pöydälle asettamisen sijaan.

– En näe sitä hyvänä ratkaisuna, sillä vaikka maskin osuminen ympäristöön on epätodennäköisempää, kun se on käden ympärillä, uskon, että sillä tulee silti huomaamatta pyyhkäistyä esimerkiksi pöytää.

Toinen ongelma on Harlinin mukaan se tosiasia, ettei maskin kanssa venkslaaminen ole ollenkaan niin helppoa kuin ajatellaan.

– Ihmiset luulevat, että osaavat käsitellä maskeja niin, etteivät he koske mihinkään. Se ei kuitenkaan ole totta, maskin riisuminen ja pukeminen on sen verran motorisesti haastavaa, että auttamatta tulee kosketus kumpaankin pintaan, sisäpuolen omiin mikrobeihin ja ulkopuolen muiden ihmisten mahdollisiin taudinaiheuttajiin.

Siksi Harlin pitää todennäköisenä, että kädessä keikkuva maski ei ole sen hygieenisempi vaihtoehto.

– Tämä liittyy samaan asiaan kuin ajatukset siitä, ettei maskeista ole mitään hyötyä. Se ei johdu siitä, että maskit tai niiden materiaalit olisivat huonoja, vaan siitä, ettei niitä osata käyttää oikein.

Paperiarkin väliin

Miten esimerkiksi ruokailutilanteessa sitten pitäisi menetellä? Monellakaan ei ole työpaikan ruokalassa mukana vaihtomaskeja, varsinkaan, jos uusi maski on laitettu kasvoille viittä minuuttia aiemmin.

Periaatteessa varamaski kannattaisi pitää mukana syömäänkin menneessä. Kerran käytettyä maskia kun ei saisi laittaa uudelleen kasvoille, Harlin muistuttaa.

Parasta olisi siis pitää mukana tiivistä muovipussia, johon käytetty maski laitetaan. Lisäksi mukana pitäisi olla uusi maski, joka asetetaan kasvoille kädet desinfioituina syömisen jälkeen. Käytetty maski viedään tämän jälkeen roskikseen ja kangasmaski kotiin pestäväksi.

Jos maski on pakko ottaa pois kasvoilta eikä uutta ole saatavilla, Harlin laittaisi sen mieluummin esimerkiksi talouspaperitaitoksen väliin.

– Tai ottaisin ruokalaan mukaan taitetun kopiokonepaperin ja laittaisin maskin sen väliin tiiviisti kuin kirjekuoreen. Sen jälkeen paketin voisi ehkä laskea vielä pöydän pinnalle. Tämän jälkeen paperi täytyy tietysti hävittää.

Muistilista maskin käyttöön

 • Kokeile erilaisia maskeja, jotta löydät kasvoillesi sopivan mallin, jonka läpi pystyt hengittämään.
 • Varaa käyttöösi niin monta maskia kuin päivän aikana tarvitset.
 • Varaa mukaan käsihuuhdepullo ja tarvittaessa ylimääräisiä maskeja vaihtoa varten.
 •  Aseta maski kasvoille hyvissä ajoin ennen esim. liikennevälineeseen nousemista.
 • Pese tai desinfioi kädet ennen kuin asetat uuden tai puhtaan maskin.
 • Varmista, että maski asettuu tiiviisti kasvoille ja peittää suun, nenän ja leuan.
 • Älä koske maskiin tai siirrä sitä leuan alle tai otsalle käytön aikana.
 • Jos kosket maskia käytön aikana, pese tai desinfioi kätesi ennen koskemista ja sen jälkeen.
 • Älä aseta käytettyä maskia uudelleen kasvoille.
 • Vaihda maski uuteen, jos se kostuu tai likaantuu.
 • Poista maski puhdistetuin käsin tarttumalla sen nauhoista. Älä koske maskin ulkopintaan poistaessasi sitä.
 • Laita kertakäyttöinen maski suoraan roskiin käytön jälkeen. Pistä uudelleen käytettävä kangasmaski muovipussiin tai suoraan pesukoneeseen.
 • Pese tai desinfioi kädet maskin poistamisen jälkeen.
 • Pese kangasmaski 60 asteen pesuohjelmalla aina käytön jälkeen tai keitä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele maski ja kuivata se paikassa, jossa on raitis ilma.

Lähde: THL


Jätä kommentti

Huomioi, että moderaattori tarkistaa kommentit ennen julkaisua